Παραφινόλουτρο

Παραφινόλουτρα

Τα παραφινόλουτρα αυξάνουν την θερμοκρασία των ιστών με τρόπο παρόμοιο με την υγρή θερμότητα . Είναι εξαίρετη μέθοδος τοπικής εφαρμογής θερμότητας στις μικρές αρθρώσεις των χεριών, τις πηχεοκαρπικές και τα πόδια. Οι αρθρώσεις μπορούν να ανεχθούν εμβάπτιση στη παραφίνη σε πολύ μεγαλύτερη θερμοκρασία απ’ ό,τι στο νερό.
Τεχνική : Ο ασθενής βυθίζει τα άκρα του μέσα στη ζεστή παραφίνη, τα αποσύρει αμέσως και τα αφήνει να κρυώσουν μέχρις ότου σταματήσουν να στάζουν. Το ίδιο επαναλαμβάνεται 10-12 φορές, μέχρις ότου τα άκρα καλυφθούν από ένα παχύ, σαν γάντι, στρώμα παραφίνης. Στη συνέχεια τυλίγονται αεροστεγώς με ένα λεπτό φύλλο πλαστικού και αρκετές πετσέτες για να διατηρηθεί η θερμοκρασία. Στη κατάσταση αυτή παραμένουν επί 20-30 min ή μέχρις ότου η πετσέτα αρχίζει να κρυώνει. Μετά, η παραφίνη αφαιρείται για να ξαναχρησιμοποιηθεί.
Ένας άλλος τρόπος είναι να εμβυθισθούν τα άκρα μέσα στην παραφίνη αρκετές φορές και μετά να παραμείνουν στο παραφινόλουτρο επί 30 min. Έτσι αυξάνεται περισσότερο η θερμοκρασία στο δέρμα, τους υποδόριους ιστούς και τους μυς .