Θεραπεία Λέιζερ

Θεραπεία Λέιζερ
LASER σημαίνει Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (Ενίσχυση Φωτός με Πρόκληση Εκπομπής Ακτινοβολίας).
Τα λέιζερ έχουν πολυάριθμες εφαρμογές στο χώρο της ιατρικής και για το σκοπό αυτό, χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: λέιζερ θεραπείας και χειρουργικά λέιζερ.
Τα χειρουργικά λέιζερ χαρακτηρίζονται από μεγάλη ισχύ εκπομπής και ειδικότερα από παράλληλες δέσμες εκπομπής, οι οποίες προκαλούν ατμοποίηση των βιολογικών ιστών.
Τα λέιζερ θεραπείας έχουν μικρότερη ισχύ εκπομπής και/ ή μη παράλληλες δέσμες που επιφέρουν θεραπευτικά αποτελέσματα τόσο στην επιφάνεια των στρωμάτων όσο και στους υποκείμενους ιστούς.
Αλληλεπίδραση λέιζερ με βιολογικούς ιστούς
Όταν διέπεται από φωτεινή ακτινοβολία, ο βιολογικός ιστός υπόκειται σε ανάκλαση, απορρόφηση και διάχυση. Βάσει του μήκους κύματος, κάθε ένα εξ αυτών μπορεί να επικρατήσει.
Η εικόνα 2 παρουσιάζει πως η απορρόφηση των ιστών του δέρματος ποικίλλει ανάλογα με το μήκος κύματος δέσμης.

leiser

Εικόνα. 2 Απορρόφηση στα διάφορα μέρη του δέρματος

Σύμφωνα με την ισχύ και τη διάρκεια της ακτινοβόλησης, καθώς και με τις ιδιότητες των βιολογικών ιστών που θεραπεύονται, επιτυγχάνονται τα ακόλουθα αποτελέσματα:

• Θεραπευτικά αποτελέσματα: επιτάχυνση των φυσιολογικών διαδικασιών, αύξηση της ταχύτητας μίτωσης•
• Χειρουργικά αποτελέσματα: αφυδάτωση, ρυτίδωση ιστού, πήξη, θερμόλυση, ατμοποίηση ιστού.

Ο δερματικός ιστός, ιδίως το χόριο, δεν είναι ομογενής και χαρακτηρίζεται από ανισότροπες ιδιότητες• επομένως, η δέσμη λέιζερ δεν ταξιδεύει μέσα στο δέρμα σε ευθεία γραμμή, αλλά σε γενικό βαθμό διαχέεται. Όσο η δέσμη λέιζερ εισχωρεί στον ιστό, η παράλληλη δομή της δέσμης επιτρέπει ευρεία διάχυση.
Η διαδικασία διάχυσης εξαρτάται από το μήκος κύματος και το είδος του ιστού. Γενικά, η ακτινοβολία λέιζερ, έχοντας μήκος κύματος μεταξύ 590 nm και 1500 nm, διαχέεται ευρέως και απορροφάται μόνο μερικώς, φθάνοντας στα βαθύτερα στρώματα του ιστού.
1.1 Ενδείξεις
Η θεραπεία λέιζερ έχει γίνει πλέον μια μέθοδος θεραπείας πολλαπλών χρήσεων. Συγκεκριμένα, στη φυσιοθεραπεία, χρησιμοποιείται συχνά για αναλγητικούς, αντιφλογιστικούς και επουλωτικούς σκοπούς.
Το Laser ενδείκνυται ιδιαίτερα για χρήση στη δερματολογία (για έλκη κατάκλισης, δερματονέκρωση, εγκαύματα, προβλήματα επούλωσης κλπ.), την αισθητική ιατρική, τη φυσιατρική, τη ρευματολογία και τη θεραπεία πόνου.
Το Laser επιδίδει μέση ισχύ 3.000 mW σε συγκεκριμένο μήκος κύματος (790 ± 10 nm), γεγονός που καθιστά δυνατή τη μεταφορά του μεγαλύτερου ποσοστού ενέργειας στον υποδόριο ιστό .

leiser2

Εικόνα 1. Διείσδυση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σύμφωνα με το μήκος κύματος.

Η εκπομπή μήκους κύματος 780 nm επιφέρει διάφορα αποτελέσματα τόσο στα πρώτα στρώματα του χορίου όσο και σε βάθος. Το συγκεκριμένο μήκος κύματος του επιτρέπει τη μεταφορά πάνω από το 20% της ενέργειας που επιδρά στο δερματικό ιστό. Αυτό συμβαίνει λόγω της ιδιότητας διείσδυσης τέτοιου μήκους κύματος. Συγκεκριμένα, η ακτινοβολία του μήκους κύματος 780 nm απορροφάται σε ελάχιστο βαθμό από τα μόρια (αιμοσφαιρίνη, μελανίνη και νερό) που απορροφούν τις περισσότερες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, ορατές και υπέρυθρες. Έτσι επιτρέπεται η παραγωγή βαθύτερου βιοδιεγερτικού αποτελέσματος.
Οι πηγές λέιζερ 635 nm και διόδου IR εξασφαλίζουν μέγιστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Τα βασικά βιολογικά αποτελέσματα που επιφέρει η ακτινοβολία του Laser είναι τα ακόλουθα:
• Αύξηση της ροής του αίματος λόγω αγγειοδιαστολής των τριχοειδών και των αρτηριδίων
• Τροποποίηση της υδροστατικής πίεσης των αρτηριδίων•
• Εκκένωση των θυλάκων των έσω ιστών•
• Διέγερση του ηλεκτρολυτικού εμπλουτισμού•
• Έγερση του αισθητήριου κατώτατου ορίου των απολήξεων των αισθητήριων νεύρων με μικρότερη ευαισθησία στον πόνο, ειδικά κατά τη χρήση της καθορισμένης ακτινοβολίας που εκπέμπεται .

ΠΑΘΟΛΟΓΙΕΣ
Ακμή
Τραχηλική άρθρωση
Άρθρωση ισχίου
Άρθρωση και αρθρίτιδα χειρός
Άρθρωση ιερού οστού
Κεφαλαλγία
Κυττάρωση
Ουλές
Μυϊκή σύσπαση
Ασβεστική διαταραχή αστραγάλου
Πόνος πλάτης
Αιμάτωμα
Επικονδυλίτις
Παροχέτευση αδένα
Λουμπάγκο
Νευραλγία τριδύμου
Περιαρθρίτιδα ώμου- ιερού οστού
Έλκος κατάκλισης
Ισχιακή νευραλγία
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Τενοντίτιδα
Κιρσώδες έλκος
Εγκαύματα
Αντενδείξεις

Προς το παρόν δεν υπάρχουν γνωστές αντενδείξεις που να σχετίζονται με την εφαρμογή θεραπευτικού λέιζερ που να επιδίδει ισχύ και μήκος κύματος παρόμοιο με του ACTIVO P3/P6.

leiser3